Sfaturi de calatorie

 

 

Respectati regimul de sedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de sedere, dupa caz. In acest sens, verificati rubrica Vize si servicii consulare – Regimul de vize.

 

Consultati Ghidul Serviciilor Consulare – contine informatii utile care va pot ajuta sa fiti in siguranta atunci cand va aflati in afara tarii si sa rezolvati o serie de situatii nedorite si neprevazute care pot aparea pe parcursul calatoriei dumneavoastra.

 

Informati-va asupra situatiei de securitate din tara de destinatie!  In acest sens, verificati rubrica Alerte de calatorie.

 

Aveti grija ca documentele de calatorie sa fie valabile si in buna stare!   

 

Este indicat sa aveti cu dumneavoastra, pe langa un document de calatorie valabil si un act de identitate (preferabil cu fotografie – exemplu permisul de conducere).

 

Inregistrati-va la cea mai apropiata misiune diplomatica in cazul in care calatoriti in zone nesigure sau indepartate.

 

Daca va aflati in dificultate in strainatate, contactati ambasada sau consulatul Romaniei pentru a putea beneficia de asistenta consulara de specialitate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Coordonatele misiunilor diplomatice si oficiilor consulare le puteti gasi la rubrica Misiuni ale Romaniei.

 

Evitati implicarea in demonstratii sau manifestari de strada in tarile vizitate.

 

Indiferent de zona de destinatie, pastrati documentele, lucrurile de valoare, biletele de calatorie, banii si cartile de credit in locuri sigure si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

 

Evitati deplasarea in zone periculoase!

 

Procurati-va un ghid al tarii in care mergeti. 

 

Respectati legislatia locala!  Cetatenii romani aflati pe teritoriul altor state se supun jurisdictiei acelor state si sunt responsabili pentru orice incalcare a legilor sau regulilor locale. Oricat de diferite sunt legile sau regulile straine fata de cele existente in Romania, respectarea lor este obligatorie si va asigura linistea, confortul si demnitatea fata de autoritatile locale. Responsabilitatea respectarii legilor in strainatate si cea a asigurarii reprezentarii in justitie in cazul instituirii unor proceduri judiciare revine in mod individual fiecarui cetatean roman.

 

Sunteti responsabili pentru orice incalcare a legilor locale, chiar daca nu le cunoasteti.

 

Respectati traditiile si obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenta legii penale a tarii respective.

 

Cereti permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.

 

Asigurati-va ca aveti la dumneavoastra mijloace financiare suficiente pentru intretinerea proprie si a membrilor de familie, dupa caz.

 

Daca calatoriti cu avionul, informati-va in legatura cu produsele pe care le puteti lua in bagajul de mana.

 

Nu va angajati sa transportati bagajele unor persoane necunoscute. Exista riscul ca acestea sa contina produse interzise, iar dumneavoastra veti suporta consecintele legii!

 

In cazul in care calatoriti cu avionul sau trenul, consultati ghidul Drepturile pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeana. Acest material ofera informatii utile cu privire la drepturile dumneavoastra in caz de imbarcare refuzata, zbor anulat, intarzieri prelungite, pierdere bagaje. De asemenea, ghidul contine si informatii privind accesibilitatea pasagerilor cu mobilitate redusa.

 

In cazul calatoriilor cu autobuzul/trenul, fiti atenti la bagajele dumneavoastra pe intreaga durata a calatoriei.

 

In cazul in care doriti sa calatoriti cu animale de companie, va recomandam sa va informati asupra documentelor de calatorie necesare pentru acestea!

 

 

Calatoria cu autocarul

 

Pentru excursiile cu autocarul te rugam sa te prezinti la locul de imbarcare cu cel putin 30 de minute mai devreme fata de ora de plecare mentionata in grila de imbarcare.
La plecarile de autocar din tara pot aparea anumite decalaje fata de progamul estimat din diverse motive care nu tin de agentia noastra
.Asezarea in autocar va fi realizata de ghidul insotitor, conform diagramelor de imbarcare, in functie de ordinea inscrierii turistilor la respectivul program. Autocarele fac popasuri pe traseu din aproximativ 3 in 3 ore.

Calatoria cu avionul

 

Pentru excursiile cu avionul, actele de identitate sunt documentele obligatorii de calatorie. Asigura-te bine ca nu le-ai lasat acasa.
Biletele de avion pentru zborurile charter sunt electronice, check-in-ul se face in general pe liste de pasageri, de aceea ridicarea biletelor se face in aeroport, de la reprezentantul agentiei.
Pentru efectuarea formalitatilor de check-in trebuie sa te prezinti obligatoriu cu 120 de minute inainte de ora de decolare.
Orarul de zbor al charterelor poate fi modificat de catre compania aeriana. Agentia te va informa in timp util daca acest lucru se intampla. In acelasi timp este responsabilitatea turistului sa reconfirme orarul de zbor cu cel putin o zi inainte de plecare.
Taxele de aeroport pot suferi modificari in functie de evolutia pietei combustibililor. Greutatea maxima admisa gratuit la bagajul de cala este de 20 kg. Transportul bagajelor care depasesc aceasta greutate este supus unor tarife suplimentare.

 

 

Calatoria cu automobilul

 

Pentru calatoria cu masina vei avea nevoie si de certificatul de inmatriculare al automobilului. O asigurare auto s-ar putea dovedi extrem de utila. Cartea verde nu este obligatorie, dar serveste drept dovada de asigurare recunoscuta la nivel international.
Utilizarea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre soferi pe drumurile publice esteinterzisa prin lege.
Respecta regulile de circulatie. Nu uita sa achizitionezi vignetele necesare pentru a putea rula pe drumurile publice sau pe autostrazi.
Parcheaza-ti masina doar in spatii amenajate. In lipsa acestora, trebuie sa respecti zonele in care se afiseaza parcarea sau stationarea interzise. In caz contrar, risti ca masina sa iti fie ridicata si sa o poti recupera doar dupa achitarea amenzii.
Este bine sa ai in permanenta asupra ta un document de identitate valabil, pentru a-l putea prezenta autoritatilor in cazul in care ti se va cere sa te legitimezi. Pentru a usura efectuarea formalitatilor necesare.
In caz de furt al actelor, recomandam sa iti pastrezi copii ale pasaportului si ale permisului de conducere auto in locuri diferite de originale. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
Pentru iesirile in oras, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate.
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei.
In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea biroului local de politie si a oficiului consular roman cel mai apropiat.